Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas en gevulde Speculaas. Met dit recept kan iedereen gevulde Speculaas maken van een top kwaliteit! Menig banketbakker zal er jaloers op zijn. We gebruiken hiervoor het oude Haagse recept van Frisia Speculaas. Met het Frisia Speculaaspakket heeft u bijna alle benodigde ingrediënten in huis, op 2 eieren en 300 gram roomboter na. Met dit speculaaspakket kunt in 1 keer een hele bakplaat maken of 2 standaard springvormen. Hieronder vindt u het recept voor het bereiden van 1 springvorm gevulde speculaas. Probeer ook eens de Frisia Tulband, Frisia Cake of de Frisia Haagse Kruidkoek.
Ingrediënten
- 1 ei
- 150 gram roomboter
- 250 gram amandelspijs
- 50 gram citroenrasp
- 40 gram halve amandelen of amandelschaafsel
- 1 pak Frisia Speculaas kant en klaar mix
Bereidingswijze
- Scheid het eiwit van het eigeel
- Meng 1 pak Frisia Speculaas met 150 gram roomboter en het eigeel tot deeg
- Bereid in een mengkom 250 gram Amandelspijs, 50 gram citroenrasp en het eiwit tot een gemakkelijk uit te strijken vulling, desnoods iets verdunnen met water.
- Vet de springvorm heel minimaal in met wat roomboter
- Doe de helft van het speculaasdeeg in de springvorm, spreid goed uit over de bodem, tegen de zijkant van de springvorm een iets hoger randje maken
- Amandelspijsdeeg uitspreiden over het speculaasdeeg
- Het geheel afdekken met de rest van het speculaasdeeg
- Duw de halve amandelen of amandelschaafsel in het deeg
- Eventueel bovenkant bestrijken met een losgeklopt ei
- Zet nu 40 a 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius
Eet smakelijk!